“Vrijwilligerswerk geeft mij mogelijkheden in de toekomst”

Ymka, is vrijwilliger bij de zwemclub TriVia. Via De Verenigbare Club werkt ze nu een aantal uren in de week als vrijwilliger bij de zwemvereniging. Vrijwilligerswerk geeft haar energie en mogelijkheden voor de toekomst. Ilse zocht haar op voor een interview om te horen hoe het Ymka vergaat.   

Hoe het begon.. ymka

In augustus 2016 zag Ymka de oproep van de vrijwilligersmakelaar
in de bijsluiter van de sociale dienst.  Dit sprak haar aan en ze nam contact op
met het telefoonnummer wat er bij stond. Haar interesse voor sport is groot
en ze had, net voordat ze reageerde op de advertentie, de zwem2mijl gezwommen.

TriVia gaf Ymka de kans om via Sozon de opleiding tot allround zwembadmedewerker te volgen.

De vrijwilligersmakelaar hoorde het verhaal van Ymka en haar passie voor sport.
Hij had verschillende vrijwilligersbanen bij sportclubs in gedachten. TriVia leek hem een goede match. 

 Een week later was het eerste gesprek met Ymka en Patrick bij TriVia. Er was een goede klik tussen beide partijen en nog geen week later kon Ymka aan de slag bij TriVia. TriVia gaf Ymka de kans om via Sozon de opleiding tot allround zwembadmedewerker te volgen. Momenteel is Ymka daar druk mee bezig.

Een werkweek bij TriVia

Naast dat ik de opleiding volg, ben ik zo’n vijf dagen in de week, gemiddelde drie uur per dag, aan het werk in het zwembad. Vooral tussen 17.00 en 20.00 worden er veel zwemlessen en andere groepslessen in het zwembad gegeven. De ene dag ben ik in het zwembad van Sportcentrum Kardinge te vinden, een aantal dagen in Parrel in Paddepoel en nog een dag in het Helperbad in Helpman. Ik assisteer bij zwemlessen voor kinderen maar ook toezichthouden en vaardigheden aanleren behoren tot de werkzaamheden in het zwembad.

Opleiding

Via Sozon volg ik de opleiding tot allround zwembadmedewerker. Dit bestaat uit verschillende delen. Deel 1 is het Lifeguard gedeelte, oftewel toezicht houden, zwemmend redden in zwembaden en MFA, vergelijkbaar met EHBO. Deel twee gaat over begeleiden van zwemactiviteiten en deel drie is voor ABC lesgeven. Bij TriVia werken ze met SuperSpetters van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), daar leer ik nu ook veel over. Bij het programma SuperSpetters wordt er op een speelse manier en doormiddel van veel materialen het zwemmen geleerd. De kinderen halen hier niet meer afzonderlijk een A, B, of C diploma, maar hun wordt een totaalpakket aangereikt en ze halen hiermee een diploma dat vergelijkbaar is met het C diploma.   

Persoonlijke ervaring

In het begin was het wel even wennen. Soms besef ik het ook nog niet zo goed. Er is in korte tijd zoveel gebeurd. Nu we bijna drie maanden verder zijn, nadat ik het gereageerd op het bericht van de Vrijwilligersmakelaar. Toen ik elke dag baantje kwam trekken in het zwembad had ik me nog nooit de vraag gesteld wat het werk van een zwembadmedewerker inhield. De verantwoordelijkheid die je draagt voor mensen en wat de taak inhoudt. En dat varieert van schoonmaakwerk tot conflictbeheersing, gevaarlijke situaties inschatten en veiligheid waarborgen, gastvrouw zijn en de zorgen dat het voor mensen die komen zwemmen een fijne sfeer is. Leuk, boeiend, uitdagend, maar zoveel meer dan voor mij zichtbaar was als zwemmer in het baantjesbad.  Bovendien ik heb een dochter thuis wonen en ben ik vaak onder etenstijd aan het werk. Dan moet je alles wel goed organiseren.

Ik ben nu als vrijwilliger actief voor TriVia. TriVia heeft me de mogelijkheid geboden de opleiding met werk voor TriVia terug te betalen, een win, win situatie.

Toekomst

Ik ben nu als vrijwilliger actief voor TriVia. TriVia heeft me de mogelijkheid geboden de opleiding met werk voor TriVia terug te betalen, een win, win situatie. Doordat ik op deze manier werk en studie kan combineren ontstaat er een werk-leer situatie, waarbij ik voor de toekomst gelijk een cv opbouw en ik ook TriVia kan helpen met inzichten die ik in de studie opdoe. Bovendien krijgen zij een gediplomeerd iemand aan het bad en ook dat helpt TriVia weer. Ik heb een contract getekend zodat ik me de komende vier jaar kan inzetten voor TriVia en de opleidingen kan volgen. Vier jaar is een mooie tijd om ook echt werkervaring op te doen.

Werkzaam bij een sportvereniging

De sport heeft een grote betekenis voor mij. Door sport word ik een completer mens. Letterlijk een mens in beweging. Ik deed al graag hardlopen en zwemmen, sporten waar ik een grote passie voor heb. Daarnaast ben ik Pilatesdocent en geeft ik les bij Springs Sports and Dance club op maandag, maar nu ik werkzaam ben voor Trivia ervaar ik ook het verenigingsgevoel van sport. ‘Vereniging’ in de meest letterlijke betekenis van het woord, sport verenigt mensen. Trivia is echt een vereniging, als lesgevers of nu als ondersteunend lesgever is er een groepsgevoel en er is veel kennis, ik leer er ontzettend veel.

Trivia is echt een vereniging, als lesgevers of nu als ondersteunend lesgever is er een groepsgevoel en er is veel kennis, ik leer er ontzettend veel.

Al zijn er ook momenten dat ik onzeker ben, maar onzekerheid geeft ook de kans open te zijn voor leren en daar biedt Trivia veel ruimte voor. Het begint te werken; bij de zwemlessen voor kinderen voel ik echt een klik en vind het erg leuk! Ook het vrouwen zwemmen op zondag in Parrel spreekt me erg aan. Volwassenen leren zwemmen is echt verschrikkelijk leuk en motiverend! Vaak heb je dan ook moeders van kinderen die ook zwemles hebben, zo leer je mensen ook een beetje kennen.  

Wat heeft de Verenigbare Club voor jou betekend?

Doordat ik Patrick had ontmoet, kreeg ik een handvat, echt fulltime met sport bezig te zijn. Patrick heeft de connecties en geeft net even dat laatste zetje, dit was precies wat ik nodig had. Ik had wel eerder vrijwilligersvacatures in het zwembad zien hangen, maar had niet gedacht dat dit iets voor mij zou zijn. 


Patrick heeft de connecties en geeft net even dat laatste zetje, dit was precies wat ik nodig had.

Sport is meer dan alleen fysieke winst. Doordat ik nu de kans heb om hier meer in de sport te werken, heb ik het gevoel dat ik iets kan met de ervaring dat sport zo gevend kan zijn.

Ymka, bedankt voor je openheid en het delen van je ervaringen! 

Geef een reactie